Select Page

Att göra en webbsida

Av Uffe

2019-12-29

Under alla år sedan webbens genombrott så har jag många gånger tänkt att jag borde lära mig göra webbsidor. Visst, jag prövade på i webbens barndom med att göra några sidor. Då för tiden fanns inga verktyg så jag provade mig fram helt enkelt genom att skriva HTML direkt i en text-editor. Resultatet blev helt OK och var ungefär i nivå med vad alla andra presterade. Snabbspola framåt in i 2010-talet då jag bestämde mig för att djupdyka i webbanalys så uppstod behovet igen av att förstå sig på webbsidor. Mycket av webbanalysen går ju ut på att hitta sätt att öka motivation och minska friktion för en webbplatsbesökare varför man behöver en god portion av andra kunskaper än enbart analytiska, till exempel design, övertalningstekniker och programmering. Jag har en stor nyfiken på alla områden och vill alltid kunna lära mig mer av något så nu under julledigheterna så tog jag uti med att göra en webbsida.

Jag är nu inte helt obekant med CMS:er som t ex WordPress. Jag har varit innehållsansvarig för Enskede scoutkårs hemsida och jag har på olika arbetsplatser regelbundet arbetat med att uppdatera innehållet. Under min utbildning i digital analys på IHM gick jag också en delkurs i webbteknik där vi gick igenom grunderna i HTML, CSS och Javascript. Även om jag är nyfiken på att koda en webbsida helt från grunden genom att skriva kod så inser jag att det är litet av ett stickspår till mina huvudintressen; webbanalys och visualiseringar. Jag bestämde mig därför för att ta en genväg genom att använda mig av ett WordPresstema som heter Divi. Med Divi så arbetar man inte så mycket “under huven” med att koda – även om det finns stora möjligheter att modifiera designen med CSS. Divi försöker så långt möjligt att efterlikna ett layoutprogram, till exempel InDesign (eller PageMaker som jag lärde mig på 90-talet). Man bygger sidorna visuellt genom drag-and-drop och man ser förändringar i realtid. Friheterna är inte lika stora som i ovan nämnda layoutprogram men upplevelsen av What-You-See-Is-What-You-Get är tillräckligt nära för att en icke-kodare skall kunna göra webbsidor med gott resultat. Har man dessutom en teknisk ådra och grundläggande förståelse för programmering så kan man ta designen långt över basnivå genom att addera CSS. Ofta kan man googla fram lösningar på just ditt problem och samtidigt lära sig litet CSS på kuppen. Denna webbsida är byggd helt i Divi och är mitt första försök – ha alltså överseende med brister. Men tipsa mig gärna om saker jag kan göra bättre.

Nu finns det dock inget verktyg som gör designen åt dig, lika litet som en kamera gör en fotograf av dig. För at göra en webbsida som är attraktiv för besökaren så måste man använda sig av några väl beprövade metoder. Några av dem har jag rätt tydligt använt mig av på denna webbsida. Den första metoden är att välja ett färgtema som är konsekvent genom sidan. Välj en grundfärg och en accentfärg och krydda med nyanser. På denna sida har jag valt blå som grundfärg. Detta av tre orsaker; den första är att blå brukar sägas vara en färg som ingjuter förtroende. Den andra orsaken är att min CV och övrigt personligt branding-material går i dessa färger – jag vill ha konsekvens över hela linjen. Och den tredje orsaken är att blått också utsetts till Pantones color of the year 2020. Jag tyckte det var kul att vara först ut med en färg som spås influera design under 2020. Vi får se i slutet av året hur väl det stämde. Den andra metoden jag använt mig är att dominera det första intrycket en besökare möts av med vad sidan handlar om. Min sida handlar om webbanalys, varför jag tycker det är spännande och att man skall kontakta mig ifall man är intresserad av min kompetens. Med utvecklarterminologi kallas detta för hero image. Men det är egentligen inte konstigare än klassiskt marknadsföringstänk à la AIDA; få uppmärksamhet, väck intresse, skapa en önskan, och uppmana till att handling. Den tredje metoden jag har använt mig, som också får avsluta detta inlägg, är att undvika ett falskt slut överst på sidan. Ett falskt slut innebär att det inte framgår tydligt att man kan scrolla längre ned för min information. Det finns olika tekniker kring detta och är föremål för ett eget inlägg. Men det teknik jag använt mig av är den enklaste och det är den som går ut på att man längst ned på sidan skall kunna se litet av början på en fortsättning. På min sida har jag gjort det genom att låta det blå i hero:n följas av tunn avgränsare i vitt och ett nytt stycke i en gråskala samt att jag låter texten “Om mig” synas på första sidan.

Kommentera gärna om du har någon synpunkt på hur jag kan göra en bättre sida. Eller om du har några andra tankar.

Mer från bloggen…

Analytikerns Dilemma

Analytikerns Dilemma

Som analytiker är det inte ovanligt att man får redovisa sina insikter i ett möte med beslutsfattare i företaget. I...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// Ändrar läs merknappen