Select Page

Livet efter Third-Party cookies

Av Uffe

2020-01-17

Tredjepartskakorna som annonsörerna använder för att inhämta data om användarna har länge varit kontroversiella. Människor blir mer och mer medvetna om att man inte är anonym på nätet. Både Apple och Firefox har tagit initiativ till att blockera tredjepartskakor. Det har också kommit alternativa webbläsare som fångat upp användarna skepsis. Brave Browser är en sådan som jag själv provat och ”nya” Edge från Microsoft erbjuder mer transparens till användarna och ger tydliga förslag på hur man kan begränsa vad man delar med sig av på webbplatser.

Nu domineras dock marknaden av Google Chrome som användas av mer än 60% av användarna. Google har uppmärksammat problemet, men kommer att avvakta med att fasa ut tredjepartskakorna till 2022. Anledningen är förstås att man måste ta fram ett nytt system för att skapa träffsäkra annonser, innan man stänger av det gamla.

Det nya initiativet heter Privacy Sandbox. Det är inte färdigt ännu men i stora drag går det ut på att användarens data sparas i webbläsaren, utan att direkt skickas till annonsören. Denna data skall kunna hämtas genom ett API för analys inom Googles ekosystem. Exakt hur detta skall gå till verkar ännu inte helt klart. Men helt klart är att annonsering på webben inte kommer att försvinna. Tvärtom, den kommer att fortsätta att öka. Men troligtvis kommer det att ske på ett sätt som tar större hänsyn till användarnas önskan om att ha kontroll över vad man delar samtidigt som vi digitala analytiker kommer att ha bättre data att arbeta med. Jag ser fram emot att kunna skapa ännu bättre insikter, ökad transparens och mätbara resultat.

Vad tror du?

Foto: författaren

 

Mer från bloggen…

Analytikerns Dilemma

Analytikerns Dilemma

Som analytiker är det inte ovanligt att man får redovisa sina insikter i ett möte med beslutsfattare i företaget. I...

read more
Dags att mäta!

Dags att mäta!

En av de mest grundläggande funktionerna på en site som handlar om digital analys är naturligtvis att mäta trafik och...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// Ändrar läs merknappen